• Naše škola má maratonce

          • Na konci dubna se žáci 1. stupně naší školy zúčastnili během dvou dnů hned tří akcí. A byli vidět.

            Jmenovitě: Marie Pavlová, Nikola Kůsová, Hana Fremlová, Karolína Rybárová, Zoja Uhrinová, David Brynda, Ilja Maksymenko, Šimon Uhrin, Natálie Zemanová, Alexandr Zakreničnyj, Jana Slouková Karolína Hartmanová, Zora Fremlová, Veronika Pavlová, Nicolas Edr, Petr Šott, Max Přikryl, Sebastian Mockl, Dan Nikodým a Dan Rybníček.

            Ve středu 24.4. poměřili síly s ostatními dětmi v rámci okresního kola štafetového poháru základních škol. Jejich výkon sice stačil „až“ na 10. místo, ale jejich nadšení a elán do závodu byla tím hlavním.

            Druhý den, 25.4., je dopoledne čekal turnaj basketbalu. Od 9:00 v hale Lokomotivy Karlovy Vary děvčata svoje působení suverénním způsobem dovedla do vítězného konce. Mix mladších dětí za nimi sice zaostal, ale druhé místo je moc pěkným výsledkem a vizí do budoucna. Basketbal děti z naší školy umí a baví je.

            Po ukončení turnaje jsme se rychle přemístili na Rolavu, kde jsme jako jediná základní škola nastoupila na start maratonské trati 42 km. Organizátor akce RUNCZECH naší škole udělil výjimku a i když mimo závod, tak ale s obrovským nadšením a chutí bojovat po boku středoškoláků se první borec postavil na start. Za 3 hodiny a 40 minut se 11 dětí a 2 dospěláci – trenérka a zdravotnice dostali do cíle. Tahle parta nadšených dětí se kousla a patří jim velký obdiv. Počasí ten den vůbec nepřálo. Na Rolavě se vystřídal sníh, déšť, slunko. Ale nikoho to neodradilo a bojovali až do konce. A nebyli jsme poslední !!!! :-)

            Poděkování patří paní ředitelce Janě Krausové za podporu v této nároční dvoudenní akci. A velké poděkování patří Haně Zakreničné za pomoc s dopravou dětí na středeční akci a Zuzaně Uhrinové za pomoc s dopravou, podporu, běh a občerstvení pro děti během celého dne.

            Děti mají zážitek na celý život. Jsou to naši malí maratonci :-) Lenka Kůsová, trenérka.

          • Den Země

          • Projektový "Den Země" na druhém stupni proběhl dne 22. 4. 2024. Počasí bylo velmi chladné. Některé třídy zima neodradila a vyrazily na Linhart či na Andělskou horu a výlet spojily s úklidem okolí, jiné zrealizovaly exkurzi na letiště Karlovy Vary, do Císařských lázní či do Centra záchranářů, některé pracovaly ve škole ať už na přípravě prezentací na téma "Země a národy světa", tvořily z odpadů, hrály únikovou hru či kvízy s tématem recyklace. 

            Hudební Karlovy Vary

            V rámci výuky hudební výchovy zrealizovali v průběhu uplynulého měsíce žáci 7. ročníků pod vedením paní učitelky Gavlasové exkurzi po městě s názvem "Hudební Karlovy Vary". Žáci se mohli seznámit s významnými osobnostmi hudebního světa, které lázně Karlovy Vary v minulosti navštívily - byl to např. Antonín Dvořák, Friedrich Schiller, Niccolo Paganini a další. Projektový den byl završen komentovanou prohlídkou nově zrekonstruovaného objektu Císařských lázní s odkazem na zlatou epochu evropského lázeňství.

            SPŠ Ostrov "Technika je zábava"

            V úterý 30. 4. 2024 se vybraní žáci 8. ročníků zúčastnili projektového dne, který každoročně pořádá SPŠ Ostrov. Na jednotlivých stanovištích navštívili všechny studijní i učební obory, které se na této střední škole vyučují, a mohli se tak alespoň částečně seznámit s jejich obsahem. Vyzkoušeli si práci autotronika i automechanika, dozvěděli se, co dělá strojař a elektrotechnik a co obnáší studium IT. Akce se všem líbila.

            Šachový turnaj

            Ve dnech 26. 4. a 30. 4. 2024 zorganizoval žákovský parlament druhého stupně šachový turnaj. První den hráli hráči 6. a 7. ročníků, v úterý 30. 4. se k turnaji připojili žáci 8. a 9. ročníků. Rozhodčí byli vybráni z řad žáků naší školy ve složení – J. Eder, J. Sedrovič, H. Flekačová, D. Rozlivková, P. Smrčka a G. Dufková. V prvním kole zvítězil Daniel Anokhin 7.A, ve druhém pak An La Phú Vinh 8.B. Absolutním vítězem se stal Daniel Anokhin. Všem zúčastněným děkujeme a těšíme se na další ročník turnaje.

            Sportovní soutěže

            V okresním kole ve volejbale starších žákyň vybojovaly dívky našich 8. a 9. tříd 3. místo ve své skupině. Dívky předvedly skvělý výkon, nicméně konkurence byla silnější. 

            Starší žáci v průběhu dubna vyjeli reprezentovat naši školu na soutěž Pohár rozhlasu v Ostrově. Chlapci pro školu vybojovali 5. místo.

            Všem sportovcům gratulujeme a děkujeme za reprezentaci školy.

            Bečovská botanická zahrada

            V jarních měsících probíhají exkurze tříd do Bečova, kontrétně do Botanické zahrady. Dopravu poskytuje Karlovarský kraj žákům zdarma. Během dubna absolvovali tuto exkurzi žáci 6. a 8. tříd, ostatní třídy výjezd ještě čeká. Botanická zahrada nabízí několik vzdělávacích programů. Osmáci zde např. absolvovali seminář s názvem „Jedlé květiny“. V první teoretické části se seznámili s historií Botanické zahrady Bečov a potom za doprovodu zaměstnanců zahrady se vydali hledat rostliny, které si mohou zařadit do svého jídelníčku. Na závěr byla přichystána ochutnávka některých rostlin. Žáci dostali kousky rohlíků, které si namazali tvarohem a dle svého uvážení dozdobili jedlými rostlinami.

            Sbírka Klotex

            V průběhu dubna jsme ve škole zrealizovali sbírku pro nadační fond KLOK TEX, do které se hojně zapojili rodiče i učitelé a podařilo se nashromáždit opravdu velké množství textilu, obuvi i hraček. Všem velké poděkování!

            Hello Czech Republic

            Interaktivní workshop Hello Czech Republic absolvovali v průběhu měsíce dubna žáci 8.A a 8.B a jak je již z názvu patrné týkal se problematiky migrace a integrace. Žáci si aktivně vyzkoušeli situaci, kdy musí opustit rodnou zemi a ocitnou se v jiném jazykovém i socio-kulturním prostředí. Dozvěděli se samozřejmě mnoho teoretických informací k tématu a mohli aktivně diskutovat s lektorkami. Ostatní třídy druhého stupně workshop čeká v průběhu června. 

            Kambodža

            Žáci pátých tříd a druhého stupně se zúčastnili zeměpisné projekce a besedy v malém sále hotelu Thermal pod záštitou organizace "Planeta Země 3000". Celou akci podpořilo částečně finančně SRPŠ. Žáci se mohli díky projekci "podívat" do vzdálených míst a načerpat alespoň střípky tamější kultury. 

            V tuto chvíli žáci II. stupně chystají ples Majáles a všem rodičům děkujeme za pomoc a podporu prostřednictvím příspěvku do tomboly (stále je možnost přispět).

          • Duben na I. stupni

          • Přípravné třídy a 2. B se vypravily na výlet do Botanické zahrady v Bečově, kde plnily úkoly na téma Z pohádky do pohádky.

            Třídy 4. C a 4. D navštívily knihařskou dílnu v Klášteře premonstrátů v Teplé. Žáci si prohlédli krásné prostory opatství, vyzkoušeli si, jak vypadala škola za doby Marie Terezie, zkusili si číst ve stovkách let starých knih. Také se seznámili s knihařskými stroji a různými technikami tisku. Nakonec si každá třída vyrobila svou vlastní knihu- Bestiář.

            Vybraní chlapci ze 4. a 5. tříd se zúčastnili okresního kola ve florbalu. Umístili se na krásném 3. místě z celkového počtu 9 škol. Postup do krajského finále unikl jen o kousek. Kluci bojovali až do posledního hvizdu. Děkuji za reprezentaci: Marek Nečekal (4. A), Tomáš Donáth (5. C), Matyáš Dřímal (5. A), Lukáš Jelínek (5. A), Adam Sunek (5. A), Tomáš Štycha (5. B), Erik Mudrončík (5. A). Ondřej Neugebauer (4. D).

            Den pro školu - Nedoslýchavé a neslyšící osoby 

            Žáci 5.B se zapojili do vzdělávacího programu zaměřeného na porozumění potřebám nedoslýchavých a neslyšících osob. Tento Den pro školu přinesl žákům nejen nové zkušenosti, ale také hlubší vhled do světa lidí se sluchovým postižením. Během dne měli žáci příležitost prozkoumat různé aspekty života lidí s poruchami sluchu. Jednou z aktivit bylo vyzkoušení simulace sníženého sluchu o 20 dB, což pomohlo žákům pochopit, jakým výzvám mohou nedoslýchaví či neslyšící lidé každodenně čelit. Následně se seznámili s prstovou abecedou, další aktivitou bylo odezírání ze rtů. Na závěr programu proběhla lekce znakové řeči, kdy se žáci  seznámili se základními znaky a základními pravidly komunikace. Tato část programu byla nejen poučná a interaktivní, ale také zábavná.  Děkujeme p. Mgr. Voříškové za takovou zkušenost. Mgr. B. Hankerová

            Dne 22.4. proběhl projektový den "DEN ZEMĚ". Každá třída si připravila svůj program ve škole, nebo venku.  Hrály se kvízy, plnily úkoly, tvořilo se, uklízelo se školní hřiště.

            Proč je voda v řece čistá - to se 24.4. dozvěděli žáci 4. A, B ve firmě Vodakva v Drahovicích. Seznámili se se způsobem čištění odpadních vod. I když jim to občas "nevonělo", žáci pochopili důležitost čisté vody v řekách a potocích.

            Třída 5. C míchala čarodějnické lektvary, trocha chemie před vstupem na II. stupeň se hodí. Žáci si také připomněli tradici a zvyky filipojakubské noci. 

            • Naše škola má maratonce

              Na konci dubna se žáci 1. stupně naší školy zúčastnili během dvou dnů hned tří akcí. A byli vidět.

              Jmenovitě: Marie Pavlová, Nikola Kůsová, Hana Fremlová, Karolína Rybárová, Zoja Uhrinová, David Brynda, Ilja Maksymenko, Šimon Uhrin, Natálie Zemanová, Alexandr Zakreničnyj, Jana Slouková Karolína Hartmanová, Zora Fremlová, Veronika Pavlová, Nicolas Edr, Petr Šott, Max Přikryl, Sebastian Mockl, Dan Nikodým a Dan Rybníček.

            • Den Země

              Projektový "Den Země" na druhém stupni proběhl dne 22. 4. 2024. Počasí bylo velmi chladné. Některé třídy zima neodradila a vyrazily na Linhart či na Andělskou horu a výlet spojily s úklidem okolí, jiné zrealizovaly exkurzi na letiště Karlovy Vary, do Císařských lázní či do Centra záchranářů, některé pracovaly ve škole ať už na přípravě prezentací na téma "Země a národy světa", tvořily z odpadů, hrály únikovou hru či kvízy s tématem recyklace.

            • Duben na I. stupni

              Přípravné třídy a 2. B se vypravily na výlet do Botanické zahrady v Bečově, kde plnily úkoly na téma Z pohádky do pohádky.

              Třídy 4. C a 4. D navštívily knihařskou dílnu v Klášteře premonstrátů v Teplé. Žáci si prohlédli krásné prostory opatství, vyzkoušeli si, jak vypadala škola za doby Marie Terezie, zkusili si číst ve stovkách let starých knih. Také se seznámili s knihařskými stroji a různými technikami tisku. Nakonec si každá třída vyrobila svou vlastní knihu- Bestiář.